Sunday, February 19, 2017

Gyurcsány olimpiája

Hát, Gyurcsány ismét bizonyította, hogy ő az egyetlen élő profi politikus a ballib táborban.

Az olimpiai népszavazás aláírásgyűjtését a DK látványosan bojkottálta, persze nem kimondva ezt. Ami csak annak furcsa, aki nem lát a folyamatok mögé. Gyurcsány arról híres, hogy ritkán téved taktikában, s most se tévedett.

Mert mi is a valódi helyzet?

Szemben azzal a ballib propagandával, hogy itt a szemünk láttára kinőtt a semmiből egy negyedmilliós támogatottságú, vadonatúj ballib szervezet, a Momentum, a valóságban ugyanaz zajlott le, mint minden ballib álcivil akciónál: a ballib szavazótábor aktív része elment aláírni. A már létező ballib szervezetek hívei támogattak egy ballib kezdeményezást, ennyi az egész. Hogy ebben mi a szenzáció, nehéz megérteni.

Pontosan ugyanaz van, mint amikor megjelennek egymás után kezdeményezések, melyek mindegyike képes mozgósítani pár ezer embert, sőt a neten akár pár tízezret is. Aztán a "bölcsek" összeadják a számokat, s az derül ki, immár milliós erő áll az "új" kezdeményezések mögött. A valóságban viszont ugyanaz a pár tízezer ember áll az ÖSSZES ilyen kezdeményezés mögött, ráadásul mindegyikük már híve valamely "régi" ballib szervezetnek.

Magyarul: nem történt semmilyen átrendeződés a politikai hangulatban.

bp24

A mostani akciót a DK látványosan ignorálta, s az MSZP is csak jelképesen támogatta. Az 1 % alatti törpepártok - Együtt, PM, MoMa, stb. - persze aktívak voltak, dehát nekik teljesen mindegy, mert nincs vesztenivalójuk: egyetlen esélyük valamelyik nagyobb ballib szervezetre ráakaaszkodni, mely aztán beviszi 1-2 vezetőségi tagjukat a parlamentbe jövőre. Mivel ez egyre valószínűtlenebb, semmit nem kockáztattak most az aktvitásukkal.

Az LMP volt a legaktívabb az akcióban, ami ismét logikus. Ezzel most növelni tudták jóhírüket a ballib táborban, mely hagyományos orbánista, álellenzéki pártnak tartja őket.

Ami a lényeg: nem jött létre semmilyen új ballib szervezet. Nem növekedett semmivel a ballib szavazótábor. S ha az LMP kapcsolata megmarad a Momentummal, még CSÖKKENNI is fog valamelyest a ballib tábor.

Ballib szempontból nincs minek örülni. De ezt náluk csak Gyurcsány értette meg.

Ami pedig az olimpiát illeti, az úgyse lesz Budapesten. Most tehát a harc arról szól, hogyan kellene a témát napirenden tartani a választásokig. A gond az, hogy idén ősszel meg lesz nevezve az olimpia nyertes rendezőváros neve, a választások meg fél évvel később lesznek. Ha a Fidesz lennék, nem követném el azt a hibát, hogy visszavonnám a rendezési jelöltséget, ez most hatalmas hiba lenne, s csak a ballibeknek segítene. A kormány számára a legnyerőbb megoldás hagyni végigmenni az egész akciót, majd a NOB döntése UTÁNRA kitűzni a népszavazást. Kiváncsi vagyok, lesznek-e olyan jó taktikusok ezúttal, mint Gyurcsány.

 

No comments:

Post a Comment