Friday, September 8, 2017

Észak-Korea

Ismétlődik Németország esete az 50-es évekből.

Nyilvánvaló, hogy semmi szükség két darab koreai államra, ahogy 2 Németországra se volt.

Annak idején mind Sztálin, mind a Sztálin utáni szovjet vezetés egészen 1955 közepéig erősen akarta a német újraegyesítést. Erre egyetlen feltételt jelöltek meg: a szovjet katonai erőkkel együtt a nyugatiak is vonuljanak ki, Németország pedig legyen semleges állam.

Amerika számára ez elfogadhatatlan volt: fontosabb érdek volt az amerikai támaszpontok megmaradása német földön, mint az újraegyesítés. Így lett végül 1955-ben Németország NATO-tag. Ugyanakkor a kisebb jelentőségű Ausztria esetében az USA elfogadta a szovjet ajánlatot, így lett 1955 őszén Ausztria semleges, független állam.

Most ugyanez zajlik. Mind Kína, mind Oroszország kiváló kapcsolatban állnak Dél-Koreával, s nem érdeke egyiküknek se az észak-koreai rendszer fennmaradása. Mindkét ország ellenzi pl. az észak-koreai atomprogramot. De szintén teljesen elfogadhatatlan számukra amerikai támaszpontok létesítése egy egyesült Koreában, a kínai és az orosz hatán mentén. Ha ez Amerika célja, Kína és Oroszország kénytelenek lesznek megvédeni az észak-koreai rendszert.

Ha Amerika valóban békét akarna, kijelentené, hogy hajlandó visszavonni csapatait a Koreai-félszigetről a 2 ország egyesülése után. Ezen az alapon mind Kína, mind Oroszország támogatná az észak-koreai rendszer megdöntését, de facto Észak-Korea csatolását a mai Dél-Koreához.

4 comments:

  1. Te milyen álomvilágban élsz már megint? A két Korea egyesítésére semmilyen reális esély nincs és ennek semmi köze az USÁhoz. Miből gondolod hogy Dél-Korea a nyakába venne 25 millió nincstelen agymosott Észak-Koreait? 40-szeres jövedelmi különbséget és társadalmi különbséget nem néhány év alatt lehet leküzdeni.

    ReplyDelete
  2. Pontosan így van. Az északi rendszer bukása után legkevesebb húsz évre van szükség ahhoz, hogy az egyesülés egyáltalán felmerülhessen.

    ReplyDelete
  3. Kedves MaxVal!

    Úgy beszél, mintha az észak-koreai vezetés nem is létezne, vagy egy kézmozdulattal el lehetne hessenteni.

    Holott nyilván van bázisa a terror mellett is.

    Aztán ott van a katonai fejlesztések kérdése. Maga szerint tud egy ekkora és ilyen szegény ország mondjuk hidrogénbombát fejleszteni önállóan?

    Szerintem nem.

    Tehát itt valami kívülről követhetetlen játszma húzódik a mélyben amit csak a bennfentesek értenek. Kívülről érthetetlen.

    ReplyDelete
  4. Nyilvánvalóan nem igaz az,hogy a 1953 óta blokád alatt tartott É-Korea akkora nyomorban él,hogy egymást eszik az emberek!Az,hogy katonailag ekkorát fejlődjön,egymillió katonát tudjon fegyverben tartani,ahhoz nem elég egy mögöttes éhező ország!
    Aszternek van igaza abban,hogy valami észveszejtő hazugság rejtőzik a háttérben.Bizonyára Oo.,és Kína támogatja gazdaságilag,és politikailag egyaránt!
    Az USA akkor tette volna a legjobban,hogy a veresége után kivonul a koreai félszigetről és hagyja ,hogy a kettészakított koreai nép maga rendezze a sorsát!
    És az sem igaz,hogy az USA-nak csak a demokrácia fáj,amit nem tudott odaexportálni!Valami lehet abban,hogy a koreai fennsíkon ,állítólag,hatalmas nyersanyag-készlet rejtőzik a föld alatt,aranytól kezdve minden más,iparilag fontos alapanyag!!
    Ezeket eddig segítség nélkül nem tudta hasznosítani É-Korea,naná,majd az USA tőkései tudnák hasznosítani,persze ,nem É-KOrea javára,és a megvédésre pedig oda lehetne rittyenteni pár támaszpontot,nehogy Kína,és Oo. odapofátlankodjon.És az sem utolsó szempont,hogy ha netántalán fel lehetne osztani Oo.-t,mint ahogy Brezinsky tervezte,akkor a koreai félszigeten keresztül,ollé(!),könnyedén ki lehet szállítani a világba!!
    Egyébként a f..m se tudja,hogy mi jár az amerikaiak agyában a világuralom megszerzésén kívül(vagy az elvesztésétől való félelem?!)
    Ami pedig a hagyományos háborút illeti,az egymillió fős,keményen kiképzett ,fanatikus é-koreai katonákkal szemben a fegyverzetben való különbség ellenére sem lenne könnyű dolga az ami hadseregnek!!
    Egy amerikai újságíró arról számolt be a koreai háború idején,hogy a koreai)és kínai önkéntesek fanatizmusával szemben az amerikai katonák(és a belerángatott ENSZ-katonák)elfásultak,fele legalább a harcokban nem lő!!

    ReplyDelete