Sunday, October 1, 2017

Honnan ez a nyugatellenesség?

Honnan ez az általános nyugatellenesség Kelet-Európában? 30 éve senki se hitte volna, hogy ez lehetséges.

A mai általános kelet-európai nyugatellenesség fő oka gazdasági. Mára kiderült: nem igaz, hogy felzárkózást hoz, ha odaadjuk gazdaságunkat a nyugatnak, sőt az ellenkezője az igaz, ez az állapot lehetetlenné teszi a felzárkózást.

Mert mit mondtak az elején? Mindegy kié a tulajdon, lényeg, hogy adózik, fejleszt, munkát ad. S milyen jó, hogy tőkét hoznak be! Mi a valóság: alig adóznak, mésodrendű dolgokban fejlesztenek, alacsony bérezésű munkákat teremtenek. Mára, az elmúlt majdnem 30 év alatt hatalmas károkat okozott mindez.

A politikai harc alapvetően a fentiek alapján jött létre. S a legérdekesebb: egyszerre több országban, teljesen eltérő módon. A kivétel: a három balti állam, ahol akkora a hisztérikus rettegés Oroszországtól, hogy bármit hajlandók lenyelni a nyugattól.

4 comments:

  1. A pici balti államok annyira elfaszosodtak,hogy képtelenség a rettegésüket követni!Ebben valószínüleg közrejátszik az is,hogy tkp.az életképtelen államocskákat némi erőszakkal hozzácsatolták a SzU-hoz.és a mostani függetlenedésük nem volt más,mint az ütődött gyerek dacos távozása a szülői háztól,némi motyó összepakolása után!Most a nyugat hadszintér-előkészítő gyakorlati,és provokációs területnek szánja őket,valszeg rakétatelepítési szándékkal,amit az iráni rakéták elleni védelemmel indokoltak anno,most meg ki tudja....Tulajdonképpen gyarmatosítás történt,ugyanúgy,mint a középeurópai volt szoc,országokban,amit Piketty,és csapata a múlt hónapban egy elszólással elismert!

    ReplyDelete
  2. Ez a térkép a szokásos ultragagyi kivitelezés mellett még tökéletesen semmitmondó is. Vajon mit akart mondani a költő?

    Ahogy a szokásos nyugatekézés is teljesen felesleges, ugyanis mindenki tudja: a nyugati tőkének nincs alternatívája. Mi lenne nélküle? A nagy büdös semmi, 50%-kal alacsonyabb GDP. Nemzeti tőke sajnos nincs, a keleti meg nemcsak hogy semmivel nem jobb mint a nyugati, de a kormány minden próbálkozása ellenére messze elkerüli az országot.

    A három balti állam pedig messze a legnagyobb fejlődést mutatta fel az utóbbi időben, így negatív példaként emlegetni őket egy büdös nagy öngól.

    ReplyDelete
  3. Pedig alapvető szabály: nem laksz jól, ha nézed, hogyan ebédel a szomszédod.

    Azaz: ha a profitot nem az kapja, aki létrehozza, ez az ember sose fog előrelépni.

    Balti államok: Észtország picit a magyar szint felett van, a másik 2 balti állam meg picit alatta. Ez lene a hatalmas balti fejlődés?

    ReplyDelete
  4. "ha a profitot nem az kapja, aki létrehozza, ez az ember sose fog előrelépni." Hazugság, közgazdasági nonszensz. Nem mindegy, hogy hol realizálódik az a profit, és főleg nem mindegy, hogy a profit hány százaléka kerül vissza a munkavállalóhoz. A külföldre szolgáltató multik által Magyarországon megtermelt GDP gyakorlatilag önti a külföldi pénzt a magyar munkavállaló zsebébe (autógyárak, SSC-k). Ellentétben például a te munkáltatóddal, amelyik viszi ki a profitot az országból.

    Újfent megmutattad, hogy a legalapvetőbb fogalmakkal sem vagy tisztában. Fejlődésnél az számít honnan indultak. Segítek, sokkal lentebbről, mint Magyarország.

    ReplyDelete