Sunday, October 22, 2017

Jó hírek Csehországból

A cseh választásokról csupa jó hír érkezik.

Sajnos a legszemetebb cseh párt, az ultraliberális TOP 09 - alapítója egy korcs hercegecskeféle - végül bejutott, bár az előzetes eredmények szerint még reménykedtünk, hogy az nem jön nekik össze. De szerencsére alig 7 mandátumuk lesz a 200-tagú cseh alsóházban.

A populista erők összesen majdnem 70 %-ot szereztek. Ez több pártra oszlik természetesen, a fő erő egyedül 30 %-ot kapott.

Mind a bal-, mind a jobboldalon ez a pozitív folyamat zajlott le: a baloldal fő ereje a Kalózpárt lett, mely egy újbalos populista párt, legyőzte mind a kommunistákat, mind a szocdemeket (ez utóbbiak egyébként jóval balrább állnak, mint a magyar ballibek). Sok magyar nem tudja: a cseh szocdemek  nem a volt kommunista állampárt utódja Csehországban, az ottani kommunista állampárt megmaradt kommunistának és ma is népszerű párt, most pl. 8 %-ot szereztek.

Ezzel végleg vége a ballibek által hallucinált szlavkovi háromszögnek: mind Ausztriában, mind Csehországban fontos változások zajlottak le október folyamán. Ausztriában is - bár kisebb arányban, mint Csehországban - csökkent a liberalizmus ereje. Ami jó hír nekünk, elnyomott kisembereknek.

A gyakorlati eredmény: a V4 nemhogy nemhogy nem gyengült, hanem lassan V5-té válik, Ausztria csatlakozásával.

No comments:

Post a Comment