Tuesday, December 5, 2017

500 év után szuverén Magyarország

A kései kapitalizmus hanyatlásának ideje pont megfelelő kor a változtatásra.

Az USA szerepe drasztikusan csökken. Már nem képes gazdaságilag legyűrni Kínát, de még a gazdaságilag nála jóval gyengébb Oroszországot se volt képes szankciókkal kompromisszumra kényszeríteni. Az USA katonai vereségei pedig nyilvánvalóak.

Kína 2030-ra az egyes számú világhatalom lesz, minden szempontból. A többpólusú világ pedig már visszaállt kb. 10 éve.

Az USA-t vezető elit eközben gyengíti az országot azzal, hogy az elit 2 frakciója - az ipari tőke és a pénzügyi tőke - egymással hidegpolgárháborút folytat. A zuhanás elkerülhetetlen, 50 éven belül az USA nem lesz több, mint ami ma Oroszország, azaz regionális hatalom, mely a saját régiójában az első erő, de azon kívül csak ritkán képes akaratát érvényesíteni.

A kérdés inkább az, Kína és Oroszország szövetségesek lesznek-e vagy riválisak. Ez most még nem mondható meg, képtelen vagyok ezt megjósolni.

Ami biztos: a jelenleg az USA-ban székelő pénzügyi világhatalom perceken belül el fogja hagyni az USA-t, ha az nem lesz már világelső. Már most látható, hogy a legnagyobb pénzügyi cégek egymás után teszik át székhelyüket Kínába (elsősorban Hongkongba).

Ami látható: az eddig szabályszerűnek tűnő kapcsolat a liberális demokrácia és a pénzügyi világoligarchia közt véget ér. A pénzoligarchiának mindegy a politikai rendszer, elég az, ha szabadon tevékenykedhet.

50 év múlva már valószínűleg azzal kell majd törödnünk, ne legyen Kína túl erős.

Magyar szempontból mindez egy hatalmas, történelmi esély. Először 500 év óta az ország szuverén lehet. Orbán ezt a lehetőséget látta meg. A jelenlegi euroatlantista rabságunk ketrece lassan szétzúzható, márpedig jelenleg éppen az az euroatlanti függőség az akadálya az ország fejlődésének: az ország által megtermelt profit hatalmas sugárban ömlik nyugatra. Ha viszont most ügyesen helyezkedünk, fontos kis tényező lehetünk a nagyok harcában.

No comments:

Post a Comment