Monday, December 4, 2017

Mi a 2018-as választások igazi tétje?

Rossz hírem van a fideszes olvasók számára: ebben az esetben az ország érdeke és a Fidesz érdeke egymással ellentétes.

Mi ugyanis a Fidesz érdeke? A Fidesz érdeke az, hogy a Fidesz nyerjen 60 % körül, a többi pedig legyen elaprózva az ellenzék által, de a legnagyobb ellenzéki erő legyen a lehetőleg Gyurcsány vezette hagyományos ballib tábor. Az ideális ellenfél a Fidesz számára ugyanis a Gyurcsány képviselte. elavult, hagyományos, eszelős ballib eszmeiség. A Fidesz győzelme nem jelent kihívást, míg a fő ellenfél Gyurcsány, őt ugyanis sokkal többen utálják, mint Orbánt.

Az ország érdeke viszont más.

Először is nem jó, ha egyetlen párt egyedül van a hatalomban hosszú ideig. A 12 éves folyamatos Orbán-kormányzás (ennyi lesz 2022-ig) már egészségtelen, ha még folytatódik 2022 után is.

Továbbá, az ellenzéknek mindig olyan erőnek kell lennie, aki képes valamit felmutatni. Ha a fő ellenzék a ballibek, akik egyetlen tevékenysége a nyugati ukázok szónélküli teljesítése, az katasztrófa.

Tehát az ellenzék leváltása lenne az ideális. A legjobb az lenne persze, ha a választásokon elindulna egy DK-MSZP koalíció, majd az 9,9 %-ot szerezve kiesne a parlamentből, de ennek az esélye nem sok.



Ami fontos: a Fidesz elleni ellenzéki szavazatok ne a hagyományos ballib táborban összpontosuljanak. Azaz a jó az lenne, ha az ellenzék fő ereje a Jobbik és az LMP lenne, nem az MSZP és a DK. Még a Momentum is megfelelne ebben az esetben.

Én a magam részéről még vacillálok a Fidesz és az LMP között szavazatomat illetően. Az ok: éppen az, amit vázoltam.

1 comment: