Friday, December 29, 2017

Az ellenzék csődje

A napokban alaposan megfigyeltem egyes ballib és jobbikos közszereplők logikáját.

Ami jól látható: képtelenek a rendszeren belül hatásosan támadni a Fideszt. Amit felhoznak, az két csoportra osztható:

  • abszurd vádak, lásd Orbánék egyetlen célja a lopás és valamiféle diktatúra kialakítása,

  • igaz, de nem hiteles vádak, lásd korrupció van.


Mára úgy tapasztalom, a narratíva megváltoztatása a fő cél. S ezt hitelesebben képesek csinálni a nyilvánvalőan nem-ballib közéleti személyek, ezek közül talál a legügyesebbnek és legokosabbnak Puzsér Róbertet tartom, aki mindig úgy támadja a Fideszt, hogy a ballib tabukat is támadja.

A gond csak az, hogy ez a narratíva se működik. Miért nem? Tartalma miatt. Ez a narratíva ugyanis egy darab axiómára épül: Orbán hatalmon levése és kormányzása valami olyan szörnyű és rendkívüli dolog, mely ellen mindenkinek fel kell lépnie. Csak hát nem derül ki, mi a szörnyű ebben, konkrétum nemigen hangzik el, csak általános frázisok.

Valójában az egyes érvekkel még én is egyetértek, pl. szerintem se jó egyetlen ember túlhatalma békeidőben, de nem látom be, hogy tartalmilag mi a hatalmas szörnyűség, ami ellen minden eszközzel fel kellene lépni.

Az én narratívám az, hogy van egy alapprobléma: a rendszerváltozáskor választott  tévút, az idegen tulajdonon alapuló gazdaság, s ennek következménye, a hatalmas mértékű profitkivonás az országból, ami egy gyarmati modellt érvényesít: azaz az ország által megtermelt javak nem az országot gazdagítják.

Arról hajlandó vagyok vitázni, hogy esetleg a Fidesz útja jó-e, lehetne-e nála jobb, de arról nem, hogy a gyarmati modell ellen fel kell-e lépni. Amíg a választás a gyarmati modell igenlése és a Fidesz között van, mindig a Fideszt fogom választani. Ha a választás a között lesz, hogy pontosan mi a gyarmati modell elutasításának a leghelyesebb verziója, valószínűleg találni fogok jobb megoldást a Fideszénél.

Le akarjátok győzni a Fideszt? Javasoljatok olyan hiteles modellt, mely elutasítja mind a gyarmati modellt, mind a Fideszt. Elsők között leszek hajlandó ezt támogatni. De amíg győzködtök, hogy az a gyarmati modell nem is olyan rossz, semmi esélyetek.

S itt nem egy személyről van szó, rólam, hanem sokakról.

 

No comments:

Post a Comment