Monday, April 3, 2017

Lukács szobra

Sok fideszes és jobbikos érzelmű olvasóm nem értett meg, amikor megvédtem Lukács György szobrát. A liberális olvasóim meg meglepődtek.

Nem hiszem, hogy csak annak lehetne szobra, aki Krisztushoz hasonlatos, makulátlan életet élt. Ha így lenne, alig lennének szobrok.

Lukács kezéhez politikusként vér tapad, ez kétségtelen. De nem is politikusként érdemel szobrot. Lukács tudósként viszont nemzetközileg ismert személyiség. Nem kell vele egyetérteni, nem kell marxistának lenni ahhoz, hogy ezt a tényt valaki elismerje.

Párhuzamot vonnék egy másik filozófussal, Lukács kortársával. Martin Heidegger természetesen sokkal nagyobb alak, mint Lukács, azt hiszem Heidegger a XX. sz. nem egyik legnagyobb, hanem a LEGNAGYOBB filozófusa. Közismert róla, hogy a nácizmust aktívan támogatta, sőt a háború után - bár a náci eszme egyes elemeit akkor már rég nem fogadta el - se volt hajlandó megtagadni önmagát, inkább vállalta a kitaszítottságot, mintsem, hogy megjelenjen a denácifikációs bizottság előtt.

Akadtak szélsőséges emberek, akik Heideggert mindezek miatt számúzni akartak mindenhonnan, ha lehet, még  a filozófiatörténet könyvekből is. Végülis két híres tanítványa - a zsidó Hannah Arendt és a marxista-maoista Jean Paul Sartre - nyíltan kiállt Heidegger mellett, bár egyikük se volt gyanúsítható, hogy bármilyen formában náci szimpatizánsok lettek volna.

Azt hiszem, Arendt és Sartre magatartása példaértékű. Szerintem szobordöntögetés és hülyeség helyett kövessük az ő példájukat.



 

 

1 comment:

  1. "Lukács kezéhez politikusként vér tapad, ez kétségtelen."

    Ez a kétségtelenség Váry Albert hazudozásán alapul. Ő azonban más esetekben is lebukott és lejáratta magát. Túlságosan sok kommünös prominenst próbált a lehető legkisebb erőkifejtéssel besározni, így rengeteg ellentmondásba keveredett. Persze Horthy alatt ezeket senki se merte itthon a fejére olvasni.

    "Martin Heidegger természetesen sokkal nagyobb alak, mint Lukács"

    Igazi burzsujseggnyaló lapterítés. Azóta ugyebár előkerültek Heidegger Gestaponak írt feljelentései. És mint kiderült, Hannah Arent tudott ezekről de elhallgatta, mert ezek védhetetlenek voltak. Okosabb volt hallgatni róluk.

    Persze a burzsujoknak fontosabbak Heidegger népbutításban kiválóan felhasználható alapozásai mint Lukács esztétikája.

    :o)

    ReplyDelete