Tuesday, April 4, 2017

Turistaátverések Bulgáriában

Közeleg a nyári szezon, amikor sok magyar is nyaralni megy Bulgáriába. Lássuk a főbb veszélyforrásokat!

Trükkösen kiírt árfolyam a váltóhelyen. Pl. 1,94 helyett 1,195 van kiírva, s az ember hajlamos nem észrevenni az 1-es számot. Megoldás: oda kell figyelni, nézni kell a kiírást. Utólag reklamálni nem lehet, a valutaeladás szabad és piaci Bulgáriában, azaz nincs jogszabály, mely tiltaná, hogy valaki irreális átfolyamon adjon el vagy vegyen. A legtöbb helyen 1 euróért 1,94 levát adnak, kivéve egyes szállodákat, repülőtereket, s több tengerparti váltóhelyt, ahol inkább 1,90-1,91 jellemző. Az 1,90 alatti átfolyam már becsapásnak tekinthető.

Utcai embernél váltani egyébként felesleges. A bolgár leva árfolyama rögzített (az árfolyam 1999 óta 1 német márka = 1000 régi leva, ami a német márka megszűnése és az új leva bevezetése óta 1 euró = 1,96 levát jelent, de ezen az árfolyamon nem lehet ténylegesen váltani a bank/átváltóhely haszna miatt), nincs árfolyammozgás, s emellett a leva teljesen konvertibilis. Aki többet ajánl a hivatalos árfolyamnál, az biztosan csaló, mivel nyugodtan vehetne bármennyi valutát a hivatalos árfolyamon a Nemzeti Bankban, vagy annál 1-2 %-kal drágábban bármelyik bankban. Az ilyen csalás módszere egyébként az, hogy a magas árfolyamot ajánló ember nagyon siet, folyton néz körbe, mintha félne valamitől, az összeget át is adja rendesen, sőt hagyja az áldozatot, hogy azt megszámolja, de 5-10 mp múlva visszakéri valamire hivatkozva - pl. "bocs, valamit elnéztem" -, majd a már ellenőrzött pénzt trükkösen kicseréli preparált pénzkötegre, melyben csak az alsó és a felső bankjegy igazi, a többi újságpapír.

Szinte minden taxiban van óragyorsító eszköz, bár így se magas az ár. A gyorsított ár is alacsonyabb a budapesti normál árnál! A normál ár egyébként átlagosan 110-160 Ft/km között mozog, ugyennyi a kezdődíj is, az éjszakai tarifa pedig jellemzően 30 %-kal magasabb.

Az igazi hiénák a tengerparton, a repülőtereken és a pályaudvarokon vannak. A tengerparton megesik az előre megállapodós taxis is, akivel megállapodunk levában, majd az út végén azt állítja a taxis, euróban volt a megállapodás, ez így pont a duplája. Érdemes nem beszállni magát ajánlkozó taxiba, hanem az utcán keresni egyet vagy telefonon rendelni (ehhez kell persze bolgár- vagy angoltudás). A lényeg: a magát ajánló taxis szinte mindig csaló. Az igazi taxis a kocsijában ül, s várja az utast, nem vadászik utasra. Mint Magyarországon, Bulgáriában is igaz, hogy a független taxis plusz veszélyforrás, míg a nagy céghez tartozó taxis általában megbízható. Két cég, melynek taxisaiban általában meg lehet bízni: oktaxi.net és yellow333.com, mindkettő honlapja kétnyelvű, azaz a bolgáron kívül angol is.

Álrendőr az úton. Megbüntet, rossz esetben ki is rabol. Emiatt sose szabad megállni rendőrnek kinéző embernek, ha nincs mellette rendőrautó. Az igazi rendőr mellett mindig van kocsi. Magyar szemmel nézve egyébként az igazi büntetés se magas. Ittas vagy drogos vezetésért viszont szinte mindig helyben elveszik a jogosítványt.

Direkt balesetokozás. Akadályt helyeznek el az úton, hogy az autó enyhe balesetet szenvedjen, pl. a gumi leeresszen. Azonnal megjelennek a "jóakaratú" segítők, aki segítség közben kirabolják az áldozatot. Ez szinte teljesen cigány szokás, szóval érdemes óvakodni a cigány "segítőktől". Tovább kell hajtani ilyen esetben, később megállni, s olyan helyen megoldani a problémát, ahol már nincsenek "segítők",

Éttermekben, bárokban, gyorsétteremben trükkös zsebtolvajok dolgoznak. Jellemzően sükétnémának tetetik magukat, átadnak valami vackot, mellé egy felhívást, hogy adakozzunk a vacak megvételével a kékszemű árvák, a partravetett bálnák, az éhező pandák, stb. ügyéért. A cél nem maga az adomány, hanem a figyelemelterelés: amíg az egyik segélykérő átveszi az adományt, a másik lop az áldozat táskájából, zsebéből, stb. Megoldás: azonnal féltetolni a vackot, a kártyát, nem kommunikálni a segélyszedővel.

Utcai ételárus hamis árakkal. Fagylaltnál 1 gombóc árának látszik az ár, valójában ez 100 g ára. Ugyanez halas árusoknál is megesik: mintha egy adag ára lenne az ár, a valóságban 100 g ára. Megoldás: rámutatni az adagra és megkérdezni mennyi lesz.

A magányos férfiakra veszély a gyönyőrű, választékosan öltözött segítségkérő nő, aki plusz még látszólag szexet is szeretne. A valóság ez esetben szinte mindig az, hogy szex helyett kirablás lesz a végén, a hölgy ugyanis valamilyen szervezett banda embere. A rablás lehet legális is, ez esetben a hölgy szórakozóhelyen italt vásároltat magának, jellemzően a szórakozóhely legdrágább, irreális árú italát, melynek áráról azonban a turista csak a számlafizetéskor szerez tudomást. Megoldás: ismerkedéskor óvatosnak kell lenni, eleve arra kell gondolkodni, hogy mennyi az esélye annak, hogy egy fotómodell kinézetű nő pont belénk lett szerelmes 5 perc alatt.

No comments:

Post a Comment