Saturday, April 22, 2017

Választási előrejelzés

Mi lesz jövőre a választásokon?

Már Orbán fő ellenfele a Jobbik, nem a ballibek. Azt hiszem, a CEU elleni támadás fő célja is a Jobbik diszkreditálása volt. S az akció maximálisan sikeresen zajlott le. A Jobbik kényszerült kiállni közvetve Soros mellett, ami súlyos csapás, ezzel el is ment a szavazótábor harmada-fele. A szavazók azt eltűrték, hogy Vona értelmes reformokat vigyen véghez, pl.a legvadabb radikálisok elűzését, de a párt alapjaira büszkék, az ezek elleni támadást nem tűrik el. A Soros melletti burkolt kiállás olyasmi, ami egyszerűen összeegyeztethetetlen a Jobbikkal. Kinek kell egy liberális Jobbik? Senkinek. Ezzel a pártnak gyakorlatilag vége van.

A ballibek esélytelenek. Ezt éppen a mostanában zajló tüntetések jelzik, melyek lassan a teljes érdektelenségbe süllyednek. Hiába a liberális és jobbikos médiák minden erőlködése, ezek a tüntetések képtelenek voltak komoly tömegeket mozgosítani. A tüntetések fő mondanivalója - Soros egyetemének törvényenfelettisége és a a civil szervezetek joga, hogy ne számoljanak el - olyasmi, ami az emberek 99 %-át egyszerűen nem érdekli.

Ami tény, s ez érezhető: a mindent mindig eldöntő pártsemleges lakosság egyre mérgesebb Orbánra, de nem tartja sehogy se alternatívának a ballibeket, s élés helyzetben még mindig inkább Orbánra szavaznának.

Sőt, éppen a ballib tábor az, mely a leginkább kiábrándultabb. Hű ballib szavazók nevezik alkalmatlan idiótáknak saját vezéreiket, s leginkább éppen ők várnak valamiféle új erőre Orbán ellenében.

Az LMP Schiffer nélkül lassan megy a szakadékba. Ráaádásul megjelent a Momentum, mely részben az LMP szerepére játszik, azaz "utáljuk egyformán Orbánt és Gyurcsányt, s ne csatlakozzunk semmilyen ballib szövetséghez!". Együtt a kettő már túl sok, azaz szinte biztos mindkettőjük veresége jövőre, nem fognak bejutni a parlamentbe. Hacsak nem egyesülnek, ami kétséges a két párt eltérő ideológiája miatt: az LMP újbalos párt, míg a Momentum jobbos liberális szervezet.

A kis ballib pártok 1 % alatt vannak már. Esélytelenek. Egyetlen reménységük, hogy vagy az MSZP vagy a DK beviszi őket a parlamentbe. Esetleg még ráaakaszkodhatnak a Momentumra, de erősen kétséges, hogy ezt a Momentum akarná.

A két stabil ellenzéki párt a Jobbikon kívül a DK és az MSZP. Egymást jobban utálják, mint Orbánt. Ráadásul a Botka-vonal elkezdte az MSZP eltolását balra, ami a jobbos DK-val plusz konfliktusforrás. Az MSZP szeretne leválni a ballib táborból - amit én személyesen nagyon üdvözlök, mondhatnám magamat Botka hívének is -, de ezt se maga a párt egy része, se a mögöttes erők nem fogják megengedni a választásokig. Aztán esetleg, de már késő lesz, s a vereség miatt az MSZP liberálisai el fogják űzni Botkát.

Szóval a valószínű eredmény az lesz, hogy a Fidesz kap 40 %-ot, plusz tarolni fog az egyéni körzetekben, amivel lesz 55-60 %-a parlamentben. A ballibek fő veresége éppen a Jobbik gyengeségéből fog jönni. Egy erősebb Jobbik ugyanis nagyobb esélyt adna a ballibeknek a győzelemre egyes egyáni körzetekben.

Nincs kormányváltó hangulat. Ezt most éppen Budapestről írom.

3 comments:

  1. Legutóbb azt is Budapestről írtad, hogy a Momentumosok lusták, nem gyűjtenek aláírást, ezért nem fog összejönni a népszavazási küszöb. Jelentősége nincs honnan írod, a tényekkel sajnos ritkán vagy köszönőviszonyban.

    ReplyDelete
  2. Nem látom a jövőt, ezért a jóslataim nem mindig valósulnak meg.

    ReplyDelete
  3. Akkor nem ártana szerényebbnek lenni. Kevesebb kinyilatkoztatás és a tények tisztelete.

    ReplyDelete