Sunday, January 15, 2017

A legrosszabb időkben élünk

Mindig idők legrosszabb társadalmi rendjében élünk. Pár évvel ezelőtt magam is azt hittem, ez a lehető legjobb társadalmi berendezkedés, ezért ez számomra személyesen is keserű felismerés.

Az ősközösségben kombinálódott a magántulajdon és a közösségi tulajdon. Alapvetően a társadalom egyenlő emberekből állt, a vezetés konszenzusos alapú volt, melynek legitimítása a szakrális szférából eredt.

Az ősközösség felbomlása az államszervezet kialakulásának ideje. Sokféle irányba ment a folyamat. A nomád népeknél a katonai demokráciák domináltak, a letelepedett népeknél növekedett az egyenlőtlenség. De ez utóbbiaknál is mindig megmaradt a közösség tudata. Ennek talán legjellemzőbb példája az egyiptomi királyság, ahol a szakrális és világi teljhatalmat birtokló fáraó intézménye egyszerre létezett a kiterjedt szociális állammal és a rabszolgaság szinte teljes hiányával.

31533469140_497ba4a320_zA középkor sokféleképpen alakult. A feudalizmusnak nevezett rend gyakorlatilag csak Nyugat-Európában létezett teljes mértékben, már Magyarországon is ennek egy specifikus változata volt. Még keletebbre, pl. Oroszországban a feudális típusú rend sosem törte meg a közösségi alapú rendet. Az iszlám világban pedig a katonai demokrácia hagyományai tovább éltek a középkorban is. Érdekes az Új Világ helyzete is: az Azték Birodalom rendszere mintha egyfajta keverék lett volna a nyugat-európai és az iszlám modell között – szakrális uralkodó, kiterjedt magántulajdon, nagy vagyonok, a vezető réteg kiszolgáltatottsága a központi hatalomnak -, ezzel szemben a kontinens másik nagy állama, az Inka Birodalom az ókori Egyiptomra emlékeztetett, azaz az állam fokozott szerepe a gazdasági életben, a magántulajdon korlátozott jellege.

Növekedett szinte mindenhol a társadalom tagjai közti függőség, a közösség azonban minden saját elemét szükségesnek tartotta, ebből fakadóan megmarad a közösségi tudat.

A katasztrófa a liberalizmus győzelmével kezdődött. Az egyén szuverén jogaira támaszkodás a gyakorlatban azt jelentette: immár az elitnek nincs semmilyen felelőssége az alsóbb rétegek felett. Hiszen mindenki egyenjogú, szabad ember, mindenki csinál, amit akar. A társadalom lassan atomizálódott, kezdetben a vallás megmaradt még összekötő elemként, majd a szekularizáció előrehaladtával immár ez a kapocs is megszűnt. A nemzeti kereten kivül nem maradt semmilyen közösségi tudat, a liberalizmus direkt rá is épített erre a teljesen természetellenes nacionalista elvek kötelezővé tételével.

A mai modern liberalizmus rosszabbított a helyzeten, egyesek ezt egyenesen posztliberális államnak is nevezik, arra hivatakozva, hogy sok minden megváltozott a klasszikus liberalizmushoz képest. Én nem szeretem ezt az elkülönítést, szerintem az alapok megmaradtak. De mindegy hogyan nevezzük, a tartalom a lényeg! A klasszikus liberális társadalom legalább nem tagadta az elnyomott rétegeket kultúráját, abba nem próbált durván beavatkozni a nemzeti keretek erőltetését leszámítva. Pl. nem akarta az amerikai elit tiltani a néger rabszolgák saját kultúráját, azt elfogadta, sőt integrálni igyekezett az.

A liberalizmus mai, végső stádiumában már ez se igaz. A rendszerurak – a globálkulákok és médiáik – ma már nem tűrnek aitonóm szférákat, igyekeznek minden liberális kényszerzubbonyba parancsolni. Az elnyomottaknak – nevezzük őket posztproletároknak – ma már az is tilos, ami 200 éve engedélyezett volt az amerikai néger rabszolgáknak.

Egyetlen út: megteremteni az autonómia kis köreit.

17 comments:

  1. Mint említettem már, Ön akkor akkor a legiszonyatosabb, amikor marxizálni próbál.

    Ennek a történelmi, gazdaságtörténeti elemzésnek se füle se fasza.

    A végén meg valami aktualizált Orbán-bölcsesség.

    Rémes.

    ReplyDelete
  2. "Az elnyomottaknak – nevezzük őket posztproletároknak – ma már az is tilos, ami 200 éve engedélyezett volt az amerikai néger rabszolgáknak." Fejtsd már ki bővebben, hogy neked, mint lecsúszott prolinak mit tilos, amit a néger rabszolgának lehetett.

    ReplyDelete
  3. Mesélj, milyen saját kultúrát szeretnél ami be van tiltva.

    ReplyDelete
  4. A hatalmasok kezében lévő médiák agymosást hajtanak végre, a liberális eszmék terjesztése céljából.

    ReplyDelete
  5. És ki kötelez rá, hogy mindenki azt a médiát nézze, olvassa? Ki tiltja meg, hogy saját médiát indíts? Hoppá, már meg is tetted, itt a bircamédia, mégse olvassa a kutya se a napi szintű hazudozásaidat és erkölcsi mélyrepüléseidet. Mégsincs akkor betiltva a saját kultúra, csak simán nem érdekel senkit? Tehát egy újabb ordas hazugságot sikerült leírnod.

    ReplyDelete
  6. Jogi tiltás minek, ha a hatalmasok másképp is el tudják érni alantas céljaikat?

    ReplyDelete
  7. Tehát mivel is tiltják be a hatalmasok a te "médiádat"?

    ReplyDelete
  8. Látom az agyad már kihagy, visszaolvasni meg nem tudsz.

    A te szavaid:
    "ma már az is tilos"
    "saját kultúra"
    Az én kérdésem:
    "Tehát mivel is tiltják be a hatalmasok a te “médiádat”?"

    Tehát továbbra is az én kérdésemre várom a választ, terelés nélkül.

    ReplyDelete
  9. Szó se volt az én felületemről itt. A tömegkultúra nyomása és erőszakolása a téma, mely elnyomja az autonómiát.

    ReplyDelete
  10. Maxi Birca!
    Azért élünk a legrosszabb korban,mert a szocializmus bukása óta a kapitalizmusnak,amit te úgy kívántál,hogy még több kapitalizmust!,elfogytak a tartalékai!A volt szocialista országok ma már nem piacok,ugyanis a tőke felfalta saját tartalékait ezekben az országokban,teljesen kifosztotta őket a tőke rablóhordája(rendszerváltók segítségével!)!Ugyanúgy jártunk,mint az afrikai gyarmatok!
    Azért élünk rosszabb időket,mert a tőke csak rablásból gyarapodhat,és már nincsenek kirabolható országok,területek!Ugyan még vannak,de azok nem hagyják magukat,és elég nekik a saját területük,de oda nem engednek senkit!(Oroszország,Kína!)
    Ezért próbálnak kirobbantani egy újabb világháborút,hogy az újjáépítés ,meg a fegyverek eladása stb.stb fellendítse a halódó kapitalizmust,de ennek útjában áll a emgerősödött Oroszország,Kína,valamint Szíria,Irán!!Ugyanakkor választáson vereséget szenvedett a héják tábora Killary Clintonnal az élen,csak azon csodálkozom,hogy mekkora Ámerikában a barmok tábora,akik Trump ellen fordultak,eddig példátlan módon!DEe ez nem meglepetés,hiszen ha nem nyerhetnek,akkor magukkal rántják,ránthatják az egész Földet a pokolba!
    Emiatt a vergődés miatt élünk nehéz időket,nem másért!
    Döglődik a kapitalizmus,de előtte felélte a helyébe lépők energiáit is,és nem fogunk tudni külső segítség nélkül talpra állni!De lehet,hogy az új gyarmati sorsot fog jelenteni!

    ReplyDelete
  11. Milyen autonómiát nyom el? Nincs lehetőséged kifejezni magad? Itt mit csinálsz?

    ReplyDelete
  12. Uniformizál, rátelepszik az emberekre.

    ReplyDelete
  13. Pff, mondja ezt egy vallásos ember. Undorító amikor másokra sütöd rá a saját vallásod bűneit.

    ReplyDelete
  14. A keresztény vallás nem uniformizál.

    ReplyDelete
  15. Egy újabb hazugság.

    ReplyDelete