Monday, January 9, 2017

A munka rabsága

A munka nem felszabadít, ahogy ezt a nácik és a liberálisok egybehangzóan állítják, hanem rabbá tesz. Ebben a kérdésben a kommunistáknak van igazuk, akik a munkát a szabadsággal ellentétes dolognak látják.

amf

Egy hazug jelszó "a munka szabaddá tesz", a volt auschwitzi koncentrációs tábor is büszkén hirdeti ezt a hamis tézist.

Persze a fogalmat pontosítani kell. Aki dolgozik önmagában az nem feltétlenül nem szabad ember. Az önként, önérdekből végzett munka nem rabosít. Viszont ha valaki másnak alávetettként dolgozik, az az ember nem lehet szabad.

A másnak alávetettként dolgozó ember, aki kénytelen így dolgozni a saját megélhetése céljából nem szabad ember, azaz az ilyen ember rab, akkor is, ha történetesen megvan a szabadsága, hogy válasszon hol és kinek dolgozik. Ez azonban csak a börtön megválasztásának szabadsága, semmi egyéb.

De jelenti-e ez azt, hogy megoldás vállalkozónak lenni? Semmiképpen! A vállalkozóság feltétlen erkölcsi rossz. Míg a munkás elnyomott ember, erkölcsileg nem negatív jelenség, addig a vállalkozó az. Alapvetően vállalkozónak lenne erkölcstelen dolog. Igen, valakinek ezt is csinálnia kell, de ez olyan, mint a narkódiller, a prostituált, a hóhér, a vallatóember, a bérgyilkos: nem rendes elfoglaltság.

S ebben nincs semmi személyes elem. Egyénként lehet egy vállalkozó nagyszerű ember, pozitív példa, foglalkozása akkor is erkölcstelen.

Kellenek a társadalomban a vállalkozók, nem tudunk nélkülük meglenni, de szerepük alantas. Az a társadalom pedig, ahol a vállalkozóság erkölcsi jónak van kikiáltva romlott társadalom. Nem más ez, mint az egynemű házasság dicsőítése. Nem más, mintha az állítanánk, társadalmunkat ezentúl vezessék prostituáltak, hiszen ők sikeres nők, s mint ilyenek a legalkalmasabbak a feladatra.

Van normális férfi a világon, aki örülne, ha a felesége prostituáltként dolgozna? Aligha. Viszont sokan hiszik, hogy helyes, ha vállalkozók vezető szerepet játszanak egy társadalomban. Pedig ez sokkal rosszabb az előzőnél.

A történelem során lassan felbomlott a természetes hierarchia. és az magánhatalom lett részben. Ennek végső alakja a kapitalizmus, mely ezt nyíltan és büszkén be is vallja: a liberalizmus büszkén hirdeti, hogy a gazdaságnak kell irányítania a politikát, s nem fordítva. Innen kezdődik a vállalkozóság indokolatlan és perverz kultusza. Szellemi megalapozásában pedig a nyugati protestantizmus a ludas Európában.

14 comments:

  1. Ezt a marxista faszságot! Csak tudnám hogy egyezteted össze a vállalkozóutálatodat a Putyin- és fideszimádatoddal. A Fidesz hozott létre saját vállalkozóréteget közpénzből. A fideszes vállalkozó a legerkölcstelenebb mind közül, ők azok, akik a szabadpiacon képtelenek érvényesülni, csak nekik kialakított törvényi háttérrel, hozzájuk átcsatornázott köz- és uniós pénzekkel tudnak sikeresek lenni.

    Dolgozni sem kötelező, még az olyan lecsúszott proli, mint te, is megteheti, hogy a fővárosi panelje árából vesz egy vidéki tanyát, ahol megtermelsz magadnak mindent. Ki lehet szállni a börtönből, ki lehet szállni a társadalomból, csak a magad ura leszel. Nekünk biztos jobb lesz, ha az internettől távol élsz és nem panaszkodsz többet, hogy másnak dolgozol a megélhetésért. Dolgozz magadnak, a lehetőség adott!

    ReplyDelete
  2. Nem vagyok fideszes. Orbánt támogatom, a Fidesz nem érdekel.

    Orbánék nemzeti tőkésréteget akarnak, ami rossz, de kisebb rossz. A terv egyébként hülyeség, de ezt leírtam már máskor részletesebben is.

    A liberális nagyvállalkozók, a nagy nyugati globálkulákok azok akik leginkább magukra csinálnak törvényi hátteret, lásd TTIP, szóval ne beszélj ökörségeket, ehhez képest a fideszes korrupció morzsa...

    ReplyDelete
  3. Miért kevered ide a TTIP-t, az csak egy tervezet, miközben Mészáros már rég elvitte a százmilliárdokat. Egy szabadkereskedelmi egyezmény tervezetet összehasonlítani túlárazott közvetlen állami megrendelésekkel olyan, mint szezont a fazonnal. Utóbbit szokták helytelenül túlegyszerűsítve lopásnak nevezni, bár azt már tudjuk rólad az illegális letöltések kapcsán, hogy szerinted a lopás nem erkölcstelen. A mostani cikkből meg azt is tudjuk, hogy a szimpla vállalkozás meg erkölcstelen. Elég torz erkölcsítéleted van.

    ReplyDelete
  4. A kapitalizmus alapja a lopás, pont.

    Mészáros egy apró halacska a kapitalizmus világtengerében.

    ReplyDelete
  5. Hiába teszel "pontot" a mondat végére, attól még ugyanakkora ordas hazugság marad. A lopás Orbán rendszerének az alapja, bár nem csak Magyarországra jellemző, de nem a kapitalizmusra általánosságban.

    ReplyDelete
  6. Minden kapitalista gazdaságra jellemző ez, nyugaton csak nagyobb a lopás mértéke.

    ReplyDelete
  7. Hazudsz. Magyarországon GDP arányosan rémisztő mértékű a lopás, de a tendencia a legrémisztőbb az egészben. A fejlődéssel csökkenni szokott a lopás aránya, nálunk viszont évek óta kitartóan nő.

    ReplyDelete
  8. Mo-n több a korrupció, azaz tv. szerint illegális lopás. Nyugaton meg a legálisnak nyilvánított lopás a több. Lényegtelen eltérés.

    A magyar korrupció elviselhető szintű, nincs mit foglalkozni vele kiemelt szinten. Sokkal nagyobb bajok is vannak az országban.

    ReplyDelete
  9. Cinikus demagóg Orbánfasszopó duma ez. Valóban vannak nagyobb gondok a korrupciónál, például hogy vannak emberek akik szerint ez elfogadható. Bezzeg a vállalkozás az erkölcstelen.

    ReplyDelete
  10. A kisembernek a vállalkozás több kárt okoz, mint a korrupció. Az kétségtelen, hogy egyik se jó, de mindkettő a rendszer eredménye.

    ReplyDelete
  11. Maga akkor a legrémesebb, amikor marxizálni próbál.

    Ennél még a "Több Kapitalizmust" MaxVal is jobb.

    ReplyDelete
  12. A korrupció növekedése a politikai elit erkölcsi színvonalának és a fékek és ellensúlyok leépítésének következménye, nem a kapitalizmusé. Erre persze nem annak visszaépítésével reagáltak, hanem a lopott pénzből felvásárolták az összes médiát, hogy ne kerüljön nyílvánosságra. Ügyes, de hosszú távon ezt nagyon meg fogja szívni az ország.

    A kisembernek maximum az önmaga hülyesége okoz kárt, nem a vállalkozás. Mind dolgozói, mind fogyasztói oldalról van lehetősége olyan vállalkozást választania ami nem használja ki. Sőt, nem a feudalizmus korát éljük már, bármikor függetlenítheti magát és saját ura lehet, csak egy darab földet kell vennie. Te miért nem ezt az alternatívát választod, ha ekkora kárt okoznak neked a vállalkozások?

    ReplyDelete
  13. Ez nekem nem személyes gond. Bérmunkás vagyok.

    ReplyDelete
  14. Akkor miért beszélsz faszságot?

    ReplyDelete