Wednesday, January 11, 2017

A populizmus nagy problémája

A sikeresen erősödő populista mozgalom egyik fő akadálya a megosztottság.

A mára értelmetlené vált baloldal-jobboldal elhatárolódás az oka ennek. A legtöbb populista rabja maradt ennek a mesterséges elválasztásnak.

A valóságban a baloldali populizmus és a jobboldali populizmus között sokkal több a közös, mint a különböző. Mégis, azt veszem észre számtalan országban, hogy a két tábor között erősek az előítéletek.

31533468060_12e0e792fa_z

A baloldali populisták a jobbos populistákat valamiféle fasisztagyanús alakoknak vélik, akik a valóságban liberális programot képviselnek, antiliberális álarcban. Egyes baloldali populisták képesek még a liberálisokkal is szövetkezni ezen kitalált "szélsőjobb" veszély ellen.

Nem jobb azonban a helyzet a jobboldali populistákkal. Ők a balos populistákat új mezbe bújt komcsiknak vélik, akik számos téren liberális értékekért harcoknak, csak ezt harcos álbalos jelszavakkal leplezik.

A liberális propaganda alá is játszik ezeknek az érzéseknek. A "populista veszély" a liberális médiák legújabb kedvenc rémmeséje.

Magyarországot a kérdés kevésbé érinti, Magyarországon a baloldali populizmus harmatgyenge, csak az LMP képviseli bátortalanul és részben ezt az eszmeiséget. De csak idő kérdése, hogy ez megváltozzon.

1 comment:

  1. A populizmus szimpla hazudozás, ami a polgári demokráciákban általános.

    Aki nem populista, az azt jelenti, hogy legalább óvakodik akkorákat a pofánkba hazudni, hogy leszakadjon a csillár.

    A népnek nem érdeke a hazudozás. Hogy csak aszerint lehessen választani, hogy ki mit hazudozik össze-vissza. De az kit érdekel.

    A populizmus, a hazudozás tehát teljesen általános. Fura, hogy pont most kihagyja a liberálisokat.

    A liberális populizmus, a liberális hazudozás csúcsproduktuma az, hogy a piac mindent megold.

    A többi hogy az állam a legrosszabb gazda, stb. stb.

    Nemde?, kedves nemszélkakas "Több Kapitalizmust" MaxVal?

    :o)

    ReplyDelete